Majoitus Ivalon kylässä luonnon keskellä

Ivalon kylä on Inarin kunnan suurin taajama ja samalla kunnan hallintokeskus. Saariselältä Ivaloon on matkaa 32 kilometriä.

Kuukkeli Ivalo Arctic House

Kuukkeli Ivalo Arctic House tarjoaa lomamajoitusta Ivalossa kahden makuuhuoneen talossa, noin kahden kilometrin päässä kylän ydinkeskustasta ja lähellä Ivalojokea.

Omakotitalosta remontoidun kohteen ulkopuoli ja iso luonnon keskellä sijaitseva tontti tuovat mieleen kesälomat mummolassa, mutta sisätilat on uudistettu nykyaikaisia tarpeita vastaaviksi.

Arktisesta nimestä huolimatta talossa ei tarvitse palella ja talon sauna pitää huolen lämpimässä rentoutumisessa. Jos haluaa, niin talvella voi viilentyä vaikka sitten pihalla lumihangessa pyörähtämällä.

Kuukkeli Ivalo Airport Inn

Kuukkeli Ivalo Airport Inn sijaitsee Ivalon Törmäsen kylässä, reilun kolmen kilometrin päässä Ivalon lentokentältä ja onkin ainoa majoituskohde lentokentän läheisyydessä.

Kuukkeli Ivalo Airport Inn tarjoaa kansainväliseen hostel-tyyliin huonemajoitusta, joissa kylpyhuone-WC sekä keittiötilat ovat yhteiskäytössä.

Vastaremontoitu ja uusittu kohde on vasta äskettäin tullut asiakaskäyttöön. Huoneet ovat siistejä ja perusvarustukseen kuuluu sänkyjen lisäksi vaatekaappi, jenkkijääkaappi ja taulu-TV.

Kohteena se sopii varsinkin ryhmille ja yöpymiseen matkalla pohjoiseen tai etelään. Lähin kauppa ja muut palvelut sijaitsevat Ivalossa, jonne on matkaa n. 7,5 kilometriä.

Kuukkeli Ivalo Airport Inn on omatoiminen majoituskohde, eikä paikanpäällä ole järjestetty ravitsemuspalveluita, vastaanottoa tai henkilöstöä. Varauksen yhteydessä voi erillisenä lisäpalveluna tehdä ennakkotilauksen aamupalapussista, joka toimitetaan kohteeseen.

Koe Ivalo

Vuosittain heinäkuun lopulla järjestettävä Inariviikot, huipentuu WaterCross-tapahtumaan, jossa ajetaan moottorikelkoilla pitkin Ivalojokea. Tästä alun alkujaan pienimuotoisesta kilpailusta on kasvanut varsinainen festivaalitapahtuma, johon osallistujia tulee Norjasta ja Ruotsista asti.

Tiesitkö muuten, että Ivalon uimaranta vetää hiekkarannallaan vertoja Kalajoelle? Ivalojoki on hiekkapohjainen ja paikoitellen varsin matala, joten vesi on uimakelpoista myös kesähelteillä.

Arkkitehtuurista kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa suunnata ihmettelemään Ivalon luterilaista kirkkoa. Hyppyrimäkeä muistuttavan kirkon ovat suunnitelleet yliarkkitehti Kauko Kokko ja arkkitehti Laura Järvi-Larkas. Muistathan kurkistaa myös sisälle, sillä 1960-luvulla varsin modernisti suunnitellun kirkon sisätilat poikkeavat perinteisistä puukirkoista ja jopa alttariristi on lasinen teos.

Ivalo ennen ja tänään

Alunperin Ivalo tunnettiin Kyrön kylänä, sillä sen perusti Ivalojoen varrelle vuonna 1750 Henrik Kyrö. Viime aikoina Ivaloa on tehnyt tunnetuksi muun muassa TV-sarja Ivalo.

Ivalo on myös Suomen pohjoisin paikkakunta, jossa voi suorittaa varusmiespalveluksen. Lapin rajavartiosto osallistuu valtakunnan puolustamiseen ylläpitämällä puolustusvalmiutta ja kouluttamalla asevelvollisia rajajoukkojen reserviin. Ivalossa on sissikomppaniaksikin sanottu rajajääkärikomppania, jossa varusmiehet osallistuvat monipuoliseen tiedustelukoulutukseen.